L’agost és el mes més funest per a les cent cinquanta masies i centenars de torretes modernistes que s’estenen per Barcelona. És ara que l’ajuntament i les companyies immobiliàries aprofiten per enderrocar-ne tantes com poden, sabent que moltes de les associacions de veïns estan de vacances i no tindran temps per organitzar manifestacions per defensar el patrimoni del seu barri.
Ca l’Alegre de Dalt, al barri de Gràcia Nova, l’any 1930. Fou enderrocada l’agost de 1981. Font: Arxiu Municipal del Districte de Gràcia.
És per això que avui publico una entrada a ple mes d’agost; a mi que tant m’agrada fer vacances (i aprofitar per descobrir nous carrers, indrets i llibres de la ciutat). Estic fart que polítics i empresaris sense escrúpols s’apropiïn del patrimoni dels barris per a lucrar-se. Pot ser que després es vantin de plantar-hi arbres i fer-hi equipaments públics; però el cert és que, sempre hi predominen els blocs de pisos privats.
És més que probable que el lucre privat sigui la principal causa i conseqüència de la destrucció del patrimoni públic. Ens estan robant el patrimoni, d’amagat, en ple mes d’agost i sovint amb diners públics.
Can Giparells, al Guinardó, l’any 2000. Fou enderrocada l’agost del 2006. Font: Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó.
Aquest agost es repeteix la història. Una masia i una torre modernista corren greu perill de ser enderrocades. Avui les coneixereu.
Can Carol. És una masia de Vallcarca. Ja va aparèixer al blog, el desembre del 2013. Va ser construïda a la dècada de 1850, a la part més baixa del barri, just al costat de la riera de la Farigola. Durant la Segona República va allotjar l’Escuela Nueva, i encara avui se la coneix amb el nom de l’Antiga Escola.
Can Carol, el desembre del 2013. Al davant de la masia, hi ha la plaça de la Farigola, urbanitzada per iniciativa dels veïns.
L’ajuntament havia endegat de nou un tímid diàleg amb el veïnat del barri, després d’anys en que l’única acció del consistori era enderrocar edificis centenaris del nucli antic de Vallcarca, que s’ha anat omplint de solars buits. El veïnat tenia dues reivindicacions urgents; una d’elles és salvar Can Carol.
Ahir, uns treballadors van tapiar la casa i van admetre que aquest podria ser el pas previ per enderrocar-la. Aquest fet dilapida del tot el diàleg que prometia l’ajuntament i és un nou atac al veïnat. Segurament, molts dels veïns donaran per mortes les negociacions i no tindran altra opció que emprendre accions més contundents.
Vil·la Pepita és una torreta modernista a la cantonada dels carrers Solanes i Bertran, a la barriada de Bertran del Putxet. Aquest va ser el segon carrer en ser urbanitzat al voltant de la muntanya. Fins a la dècada de 1960 era un dels carrers amb més torres modernistes de la ciutat; avui en queden cinc. Només l’any passat s’en van enderrocar dues.
Segons l’empresa immobiliària part dels beneficis es destinaran a finalitats benèfiques com ara ajudar a un hospital infantil de la ciutat. La mateixa empresa anuncia que amb l’enderroc de Vil·la Pepita també es destinaran recursos al mateix centre.
L’empresa, però, està enderrocant un patrimoni que és públic. Si destina recursos a un hospital és que té tants beneficis que ho pot fer. A més, si l’hospital és públic no hauria de dependre de quelcom d’abjecte com l’especulació immobiliària per a finançar-se. Vil·la Pepita ara llueix uns panells lluminosos, en que s’anuncia el caràcter benèfic que té el seu enderroc. És probable que l’empresa ho faci per que intueix que ja no està ben vist enderrocar una torreta modernista.
Detall de la Vil·la Pepita, on apareix el nom de la vil·la i l’any de construcció: 1900.
Enderrocar el patrimoni i enriquir-se de béns immobiliaris tot encarint el preu de l’habitatge (un dret bàsic, recordem-ho) hauria de ser considerat un delicte greu i un atemptat contra el benestar de la ciutadania. És un furt públic; i el que es furta, cada agost és una part del nostre passat. Podem decidir prescindir del nostre patrimoni, és clar, però això hauria de ser una decisió col·lectiva.
Vil·la Montserrat, a la barriada de Bertran del Putxet, l’any 2009. Fou enderrocada l’agost del 2013.
No sé pas de què servirà aquesta entrada a ple mes d’agost; ni si podrà evitar l’enderroc de Can Carol de Vallcarca i la Vil·la Pepita del Putxet. En el fons ho faig, per necessitat. Protestar sempre és una opció molt saludable i necessària. Ja ho deia Manuel de Pedrolo: Cal protestar, fins i tot quan no serveix de res. Esperem, però, que aquest no sigui el cas.
Maria Trimidad diguè:
SALUTACIONS, I BCDS.
http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/2013/09/barcelonavilla-pepita-del-1900-tambien.html
cancowley diguè:
Veig que compartim la mateixa inquietud! És important fer-ne difusió!
Meritxell diguè:
Els enderrocs d’agost són una xacra molt barcelonina, tristament… El patrimoni enrunat és irrecuperable, però la pèrdua sobtada deixa empremta entre els veïns. I després, quan se’ls fan promeses en altres reivindicacions, passa en el que passa… Justament fa poc vaig escriure un post sobre aquests ‘traumes-boomerang’: http://blogs.lavanguardia.com/districte-onze/2014/07/14/compte-amb-els-traumes-boomerang-77748/
Molt interessant, el blog!
cancowley diguè:
M’ha agradat molt el teu article. Molt cert i molt ben dit. El meu blog justament és resultat d’un d’aquests traumes-boomerang.
Per cert, sobre la Fàbrica Lehmann de la que parles, hi ha una història molt interessant. La filla dels seus antics propietaris va descobrir fa uns anys set caixes amb documentació sobre la història dels seus pares, jueus que van fugir de l’holocaust. Ha publicat un llibre: Les set caixes.
Estem en contacte!
ikibcn diguè:
Per un moment pensava que parlaries de Villa Urània. La tenen al punt de mira desde fa molt!
Salutacions i ànims que no estas sol! 🙂
Esteve diguè:
jo passo cada dia per davant de la Vil.la Pepita abans d’anar a treballar, tot just ahir ja l’havien tombat al terra…
cancowley diguè:
Quina llàstima! Hem d’evitar que s’enderroquin més vil·les com aquesta!
Carme diguè:
Es important aconseguir que estiguin catalogades i protegides. Es una tasca de recerca i de denúncia, però també , legal.
Abraham diguè:
T’agradará saber que l’ajuntament ha comprat Can Carol per fer-ne un centre civic. De la vil·la Urània també, aixó si, destrossant els jardins i l’interior de la casa amb un projecte horrible d’acer i vidre (Urània es massa petita, es veu, per justificar un equipament).
Espero que amb Can Carol no passi el mateix.
@cancowley diguè:
Abraham, justament estic seguint de prop tot el procés i, de moment, no convida a ser gaire optimista. El projecte guanyador del concurs que es va convocar per restaurar la masia (ara només en queden els murs exteriors), canvia gran part de la façana principal. Tot i això, els veïns s’estan mobilitzant i això sempre és bo. Gràcies!