Sobre pladebarcelona

Benvinguts a pladebarcelona!

Aquest és un web sobre la història de Barcelona. De la història que encara té presència física a la ciutats. La història d’indrets reals, vestigis que segueixen existint. És la història viscuda, quotidiana, propera, a petita escala.

El blog anirà viatjant per tota la ciutat per intentar buscar els indrets més sorprenents de cada barri. Masies que ens descobreixen el passat (i potser també el futur) rural de Barcelona, antics camins, jardins i horts, persones amb molta història, vestigis artístics i musicals. A la dreta teniu un índex amb totes les entrades ordenades per temes, per zones i per èpoques, a més d’un apartat d’entrades recents.

A dalt, us oferim més eines. Dos llistats d’enllaços; en un hi trobareu altres pàgines sobre la història de Barcelona, i a Més enllà de Barcelona, una petita sel·lecció de pàgines sobre la història d’altres ciutats: València, Madrid, París i Gaza. A més, hi trobareu el mapa del web, per localitzar totes les entrades que hem anat publicant.

Pladebarcelona té forma de blog divulgatiu. Anem publicant entrades de diferents vestigis de la ciutat, almenys un cop per setmana. El web també és un espai per compartir informació sobre els indrets que anem coneixent. Si teniu més interès en algun tema o teniu algun comentari a fer, no dubteu en comentar-m’ho.

c Josepa Massanés (2)

Can Robacols, al Clot, als anys 1970, carrer de Josepa Massanés. 

El blog també vol reinvindicar una manera de veure la ciutat. Una ciutat amb vida al carrer; de les associacions de veïns, dels esplais, grups de teatre i comissions de festes; una ciutat que no hagi de patir més l’endèmic procés d’especulació immobiliària. Mai he cregut en els grans plans urbanístics; a la pràctica es tradueixen en enderrocs que es van succeint a tota la ciutat, en gent que perd casa seva, espais públics que són privatitzats, barcelonins que han patit abusos de poder i violència física de forma indiscriminada. Horts que desapareixen. La massiva contaminació, la pobresa estigmatitzada.

1960

La Perona, als anys 1970, a l’actual barri de Provençals. El barri fou enderrocat als anys 1990, just abans dels jocs olímpics. 

Ens mereixem una ciutat millor. Però no a través d’enderrocs i grans reformes urbanístiques. Millor en una dimensió humana, social, solidària. Nosaltres la reivindiquem a través del seu passat. És per això, que cerquem i expliquem el patrimoni amagat, rural i popular; aquell que massa sovint es menysprea, ja que no es pot reconvertir en una atracció turística més. La vegetació espessa dels torrents i els últims horts de la Barcelona. Els llimoners de la Clota i l’última alzina del Passeig de Gràcia. Les cases autoconstruïdes del Carmel i l’ermita de Sant Cebrià. I tota la imperfecció humana dels seus carrers.

Us animo que sortiu de casa, agafeu el metro i descobriu Barcelona, amb la seva complexa, fascinant i contradictòria fesomia. Comença el viatge. Ens ajudeu a descobrir Barcelona?

63 pensamientos sobre “Sobre pladebarcelona”

  1. Acabo de descobrir aquest blog: ha estat un plaer! Estic fart de molts blocs de BCN que acaben sent un simple copy&paste -no tots, però quasibé tots…-
    Moltes felicitats, he vist que hi ha molt per llegir, et tindré a “la tauleta de nit”. Felicitats!

  2. Magnífic bloc! Ens anirem trobant pel camí perquè el teu bloc i el meu tenen moltes coses en comú.

  3. Hola!

    Moltes felicitats pel teu blog, és realment bo. M’agradaria comentar-te un projecte que estic conveçut que port interessar molt. Tens algun mail de contacte al que pugui adreçar-me a tu de manera privada?

    Em pots ecriure al meu mail si vols i t’explico la meva proposta.

    Moltes gràcies!

  4. Jo també t’acabo de descobrir i m’he quedat ben atrapada entre les històries que expliques, m’ha agradat molt!
    Si no et fa res, el recomanaré a través del meu bloc (de Barcelona també).

  5. Combien je regrette de ne pas avoir découvert votre blog avant ! C’est vraiment un plaisir de vous lire et j’aimerais participer à votre découverte de Barcelona en vous envoyant quelques photos de mon quartier : Sarria. Je suis donc à votre entière disposition pour vous les céder, si vous le voulez bien.
    Siento no saber lo suficiente de catalan para mandar mi comentario en su idioma, le leo y entiendo perfectament pero no le sé escribir 🙁
    Fins aviat,

    • Muchas gracias por tu oferta! Me interesarían mucha tus fotos de Sarrià. Precisamente estoy preparando una entrada sobre tu barrio para finales de mes! Si quieres y tienes tiempo envíame alguna de tus fotos a mi correo (perecowley@hotmail.com).
      Una abraçada!

  6. La més interessant i més amena pàgina que he trobat de Barcelona. Et felicito!

  7. a estat mol sorprenen trobar aquest blog, que ademes es totalment respectuos amb la informació que dona, m´ajudara molt a complletar i confirmar els meus coneixements de ciutat vella

  8. Hola, m’agradaria saber si voldrieu rebre informació sobre llibres de temes barcelonés d’Albertí Editor http://www.albertieditor.cat si vols posar-te en contacte info@albertieditor.cat Fins aviat

  9. Si vols posar-te en contacte amb nosaltres o vols rebre les novetats i les repercussions als mitjans de comunicació dels nostres llibres envia un correu a info@albertieditor.cat
    Endavant amb la bona feina!

  10. Jordi VECIANA diguè:

    M interessa el teu blog i magradaria contactar amb tu per comentarte un tema i preguntarte sobre el barri de Poblenou gracies

  11. Visc a Vallcarca i després de llegir algunes de les entrades estic molt sorpresa. Faré investigació sobre el terreny. Gràcies.

  12. Mercè Garcés diguè:

    M’agradaria rebre informació de les entrades noves. Moltes gràcies!

  13. Mercè Garcés diguè:

    M’agradaria rebre informació de les entrades noves.
    Moltes gràcies per la feina que feu!!

    • Hola Mercè. Hi estem treballant, ens agradaria que els que esteu subscrits al blog ho estiguéssiu automàticament del web. De moment, al blog, hi van sortint les entrades noves publicades al web. També et pots subscriure de nou al web.

      Gràcies per l’interès!!

  14. Bona entrada sobre el barri de Sant Genís!!, no sabia allò de les cases d´en Badia i de l´Hotel del Monestir, has de saber que també queden restes antigues visitables del camí de Cerdanyola pel costat de la pujada a la Font de la Marquesa, entrada des del Gr-6 que puja a Montserrat, la gent de l´Arxiu de Roquetes Nou Barris guarda memòria.

  15. Carlota Giménez diguè:

    És magnífic que hi hagi blogs rigorosos sobre la història dels barris de Barcelona, En el teu cas ambiciós, perquè t’endinses en tot el Pla. Els que estem en la recerca i la difusió del patrimoni i la història dels nostres barris (nosaltres al Districte d’Horta-Guinardó) hauríem de tenir més connexió en ares a una col·laboració beneficiosa i productiva en la recerca i en la difusió. Sovint es veuen treballs paral·lels i en alguns casos sense voler divulgar-los. Iniciatives de publicació de recerques personals són molt lloables.

    • Gràcies per la teva bona crítica!
      Tens tota la raó, hauríem de col·laborar més estretament. Potser podríem provar de reunir-nos un dia, almenys uns quants, o, per exemple, crear una llista de correu.

  16. M´agrada molt el teu blog.
    Estic fent un blog meu de Barcelona – puc robar una foto teva – placa del prim?
    Perdoni el meu catala – tinc que…

    comenzar de nuevo en castellano – soy inglesa y estoy aprendiendo su idioma bonito pero aún me cuesta escribir! Si no te importa me gustaría utlizar tu foto de la plaza del prim – y colgaré un enlace a tu blog en el mío – qué te parece?
    saludos, Katie

    • Katie,
      cap problema. La fotografia nova és meva, però les antigues són de l’Arxiu Històric del Poblenou. Entiendes el catalán?
      Ningún problema, roba las fotografías que quieras. Están ahí para eso! Me alegro que te guste el blog!

  17. Mireia Freixa diguè:

    M’agradaria seguir el blog
    Moltes felicitats per la feina feta

  18. Jordi Marin Prades diguè:

    A la fotografía que apareix al principi, que porta co peu de foto “Can Robacols, al Clot, als anys 1970, carrer de Josepa Massanés” no es de tot correcta la seva hubicació. El carrer Josepa Massanés es certament el que es veu al fondo, pero el que hia el grup de dones assegudes a la porta de casa es el carrer de Lluís Rigalt. Aquest carrer sense sortida quedaba entre Historiador Maians i Mataplana, a l’espai que actualmente ocupa la plaça de Can Robacols.

  19. Rosa Santo Fabregat diguè:

    Hola,
    M’ha agradat molt el bloc

  20. Dolors Marin i Silvestre diguè:

    Estic molt contenta d’haver descobert aquest bloc. M’agradaria seguir-lo! Enhorabona per la feina ben feta i gracies per les estones agradoses que m’ofereix!
    Es certament una ciutat en canvi que no sempre ha anat a millorar. Trobo a faltar els indrets de conversa veinal i les placetes amb arbredes ombrivoles on passar les tardes d’estiu. Hauriem de reivindicar un altre Barcelona, la de les fotografies que penjes al bloc!
    Una abraçada i endavant!

    • @cancowley diguè:

      Dolors, me n’alegro que t’agradi. Comparteixo el que dius, i és la idea que vull explicar amb el bloc. No tots els canvis han estat positius. Cal recuperar la vida al carrer, les converses veïnals… Les fotografies que penjo, les penjo justament pel que dius, per reivindicar que Barcelona podria ser també d’una altra manera.

      Gràcies!

  21. força interessant !!

  22. Enhorabona pel blog. Doncs a mi m’agradaria llançar-vos un repte.
    Som a una oficina a prop del mercat de Galvany i a la part posterior que dona al pati d’illa, sobre la porta es llegeix un petit rètol que no sabem què pinta allà.

    Us puc enviar fotos per veure si esbrinem alguna cosa.

  23. paulo celso diguè:

    Enhorabuena por tu blog, soy de Brasil, estudio el Poblenou y me encanta, no solo la la historia de Barcelona como su gente y estar en la ciudad es todo un placer. Gracias por toda la información y fotos.

  24. M. Teresa Garrigosa diguè:

    Buscava on era na antiga fábrica de majòlica i la Riera Fonda a tocar del tranvia de Sarrià i el trobat el teu blog.
    Molt interessant. Felicitats!

  25. M. Teresa Garrigosa diguè:

    Buscava on era una antiga fàbrica de majòlica i la Riera Fonda a tocar del tranvia de Sarrià i he trobat el teu blog..
    Molt interessant. Felicitats!

    • @cancowley diguè:

      Moltes gràcies M. Teresa!
      Has pogut trobar la fàbrica de majòlica? No sé si coneixes el fons de mapes de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i el buscador dels arxius municipals de Barcelona? Hi ha una sèria de mapes parcel·laris amb molta resolució fets als anys 1930 pel Servei Topògrafic de l’Ajuntament de Barcelona que potser et poden ajudar.

      Molta sort amb la cerca!

  26. Ei, Peter, torno a ser el Tòfol,

    t´he fet un comentari dins de Prosperitat. Com que no sé si el veuràs aviat, et faig aquest aquí.
    Em recordes? El pare del Robert i del LLorenç, de Pirates? I dels Pastorets de Vallvidrera?
    Visc al barri de la Prosperitat i estem preparant el seucentenari per a l’any vinent. Algú ha trobat el teu bloc i me l’ha fet arribar i, la veritat, m’hes deixat ben sorprès!! Sabia dels teus talents muscials, però no sabira res dels teus talents d’historiador.
    Ens agradaria contactar amb tu i trobar-nos per parlar del barri. Tel. 601397502

  27. Sílvia Quintanilla diguè:

    Bon dia:

    Acabo de trobar el seu bloc per casualitat, cercant informació sobre el barri de la Sagrada Família durant la postguerra. Estic fent la cerca de la familia biològica de la meva mare. ES una història llarga i potser em caldria posar-lo en antecedents per veure si em pot donar alguna idea. L’ últim que sabem és que era del barri de la Sagrada Família i que es va perdre el novembre del 1940….

    Si tingués un moment, li agrairia pogués contactar amb mi.

    Molt agraïda;

    Sílvia

    • @cancowley diguè:

      Bona tarda Sílvia,

      d’entrada perdona que no t’hagi contestat fins ara. He tingut el blog parat durant uns mesos per feina. Ara estic aprofitant per contestar tots els comentaris.

      T’agraeixo la confiança que em fas per cercar la teva família, però crec no sóc la persona indicada per fer una investigació com aquesta. Dedico les estones lliures que tinc a investigar sobre la història de la ciutat, però no sóc un historiador professional, i no tinc experiència en aquest tipus de recerques.

      Em sap molt de greu!

      Molts ànims amb la cerca!

      Pere

  28. Jorge Larena diguè:

    Hola:
    Estoy impresionado con su blog; la profundidad de los conocimientos, la claridad de las explicaciones, el formato que hace agradable la lectura.
    Lo encontré buscando información sobre las rieras de Barcelona y gracias a él he descubierto cosas fascinantes de nuestra querida ciudad.
    Mi más sinceras felicitaciones.

  29. Joan Llacuna diguè:

    Voldria rebre notificacions per correu electrònic quan hi hagi entrades noves.
    Gràcies.
    Joan

  30. Ramon Segret Sala diguè:

    En aquests dies de confinament forçós he anat a parar per casualitat a aquest blog. Us felicito, autor o autors, per la qualitat i claredat d’allò que s’hi exposa. He trobat coses de Gràcia (el meu barri) que no coneixia.
    Ànims per continuar aquesta bonica tasca!

  31. Josep M Grau Oujol diguè:

    Benvolgut:
    Us faig arribar dos articles en obert  sobre la història de Sant Gervasi de Cassoles  per si us poden interessar i en podeu fer divulgació ,  atenent la interrelació entre  Barcelona i la resta de Catalunya, 

    atentament,
    JM Grau 

     «Immigració del Camp de Tarragona a Sant Gervasi de Cassoles (1895)». Butlletí del Centre d’Estudis Alcoverencs, [en línia], 2018, Núm. 125, p. 59-111, 
    https://www.raco.cat/index.php/ButlletiCEA/article/view/375616 

    «Immigració de la Conca de Barberà i les Muntanyes de Prades a Sant Gervasi de Cassoles (1895)». Aplec de treballs, [en línia], 2019, Núm. 37, p. 221-45, https://www.raco.cat/index.php/Aplec/article/view/365293 [Consulta: 16-11-2020].

  32. Montserrat Lau diguè:

    Hola!!

  33. Montserrat Lau diguè:

    Muy interesante

  34. Bon dia, estic cercant informació d’una masia que va desaparèixer sota el Parc Central. He vist que teniu un article sobra la masia Can Gran però no estic segur que sigui la que jo cerco. Si em pots enviar un correu, et puc passar unes fotos del 2002 de la masia.

  35. Francesc Xavier diguè:

    Em podeu explicar quelcom sobre els antics tallers o magatzems que es troben al carrer del darrerra de la Escola Pia de Sant Antoni Abat sense baixar de l’acera. Em van dir que eren impremtes. Tot la zona de la Ronda de Sant Pau, carrer de Sant Antoni Abat i carrer de la Cera.?. Es un espai 100% Raval.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *